Ser vi nu slutet på globaliseringen?

tisdag 4 oktober 2022

Jan Ekström och Lars Romander

Den 3/10 fick vi celebert besök av Lars Nordström tidigare rektor för Handelshögskolan i Göteborg, som höll ett fantastiskt tal, som gav oss en klar historisk återblick och en initierad uppfattning om framtiden.

Globalisering har historiskt skett enligt två huvudlinjer med våld, dvs. erövringskrig, eller genom handelsförbindelser med bi- och multilaterala avtal.

Den våldsamma linjen har representerats av Romarna, Alexander den store, Peter den store och senare har linjen representerats av Hitler och nu Putin.

Den fredliga linjen representeras av Kinas Xi Jinping med ett undantag för hoten mot Taiwan.

Den fredliga globaliseringen som nu pågått åtminstone i 40 år bygger på teorin om att frihandel och samarbete mellan olika länder även på olika kontinenter vilket är gynnsamt för alla parter. EU är ett exempel på detta men även GWO och andra globala organ. En del av globaliseringen är att många större företag skaffat sig dotterbolag i andra länder. Ett exempel är alla kontakter som skett med Kina.

Nu som en följd av kriget i Ukraina har hela idén om växande handelsutbyte länder emellan fått sig en knäck. Till bilden hör också att Trump började minska handeln mellan USA och Kina och avbryta förhandlingarna om ett avtal mellan EU och USA. Biden är dessbättre på väg att reparera skadorna efter Trump.

En central fråga är om denna trend kommer att fortsatta och i så fall hur kommer Sverige att påverkas. Det finns all anledning att tro att de närmaste åren kommer att vara avgörande. Såväl på kort som lång sikt kommer utvecklingen att bli svåröverblickbar.

Lars Nordströms anslog dock avslutningsvis en optimistisk ton i tron att den fredliga handelsutvecklingen ändå skulle komma att dominera.

Lars Nordström